• Home
  • Добра вест за пенсионерите! Възможност, която не трябва да изпускат

Добра вест за пенсионерите! Възможност, която не трябва да изпускат

Радостна новина за пенсионерите. Могат да бъдат привлечени за по-малко часове работа

 

Пенсионерите и хората с увреждания са възможност бизнесът да запълни частично липсата на кадри. Това заяви пред БТА Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта. Тя каза, че проблем с пазара на труда в България е демографската криза и изтичането на кадри в чужбина.

В момента от пазара на труда излизат 100 човека, които биват заместени едва от 62-ма. България има сериозна демографската криза, която не трябва да пренебрегваме, каза експертът.

 

Пенсионерите могат да бъдат привлечени за по-малко часове работа, която да бъде организирана спрямо техните възможности и изисквания, но и полезна за работодателя. Българските работодатели не трябва да са резервирани към възрастните хора.

Моята майка, например, е на 93 г. и работи много добре с интернет и всички онлайн приложения, коментира Василева.

 

Относно наемането на хора с увреждания тя посочи, че много от работодателите не са наясно с мерките и процедурите, предоставени от държавата.

Василева смята, че трябва да има по-добра разяснителна кампания, която да помогне на работодателите да нямат притеснения при назначаване на хора с решения на ТЕЛК.

 

Като чуят за човек с ТЕЛК, повечето работодатели се притесняват.

Изключително много хора са с ТЕЛК, но повечето от тях са работоспособни. Освен това мотивацията за работа при тези хора е по-голяма от тази на останалите служители, коментира експертът.

И добави, че хора с ТЕЛК, според заболяването си и според спецификата на работа, могат най-често да получат реализация в най-различни сектори.

Leave A Comment