• Home
  • Запомнете ги: 3 уреда които надуват сметката за ток безбожно много

Запомнете ги: 3 уреда които надуват сметката за ток безбожно много

Заради високите сметки за електроенергия е полезно да се знае кои домакински уреди консумират най-много енергия. Днес домовете ни са буквално претъпкани с консумиращи ток уреди, без които ежедневието ни би било много по-сложно. Това удобство обаче води до високи сметки за ток. Някои уреди, като например хладилник, трябва да бъдат включени към електрическата мрежа през цялото време. Въпреки това има някои, които е по-добре да се изключат от мрежата, когато не се ползват, като например електрическа кана.

Електрическа крушка

Обикновената електрическа крушка консумира повече ток, отколкото се очаква. Осветлението на апартамент от около 60 кв.м. може да струва доста. Затова е добре да се заменят традиционните крушки с LED и енергоспестяващи или да се намали малко количеството изкуствена светлина в дома. Така ще се спести електроенергия и съответно – пари.

Зарядно за телефон

Зарядното устройство за телефона често се оставя в контакта, след като е зареден напълно. Измервания, направени от Научния център „Коперник“, показват, че неизползваните зарядни устройства, включени в контакта, консумират 0,1-0,5 Вт. И макар че тази цифра може да изглежда малка, в зависимост от броя на зарядните устройства в дома, количеството изразходвана енергия може да е по-голямо. Зареденият смартфон, който остава включен в електрическата мрежа, също консумира значително количество ток. Обикновено това е 2/3 от консумацията на зарядното устройство по време на зареждане, т.е. около 2,45 Вт.

Хладилник

Хладилникът е част от оборудването, която не можем просто да се изключи от електрическата мрежа. Той може да консумира около 300 кВТ/ч годишно. Въпреки това има неща, които може да се направят, за да се намали консумацията на енергия. Например, да се намали малко температурата вътре, защото не всички храни трябва да се охлаждат прекалено много. Разбира се, не трябва и да се прекалява, за да не се развали храната. Друго решение е да се намали количеството на храната вътре.

Индукционни котлони и фурна

Индукционният плот изисква най-много енергия от всички кухненски уреди. Той трябва да бъде свързан от квалифициран електротехник. Годишното потребление на енергия може да достигне до 750 кВт/ч енергия. Годишното потребление на енергия от фурната може да бъде около 500 кВт/ч.

Електрическа кана

Електрическата кана е уред, който консумира значително количество енергия, несъразмерно с размера си. Тя може да консумира до 240 кВт/ч годишно.

Съдомиялна машина

Една съдомиялна машина, която се използва ежедневно, може да увеличи годишната сметка за енергия. Основното нещо, което трябва да се знае, е да се включва само когато има наистина голямо количество мръсни съдове в дома. Това ще спести не само вода, но и електроенергия.

Пералня

Пералната машина е малко по-икономична и годишните разходи за енергия за нейната експлоатация могат да бъдат не толкова големи.

Лаптоп

Лаптопът често е центърът на домашния офис. Особено в днешно време, когато много хора работят дистанционно. Ако приемем, че е включен по 8 часа на ден, годишното му потребление на енергия може да бъде около 140 кВт/ч.

Leave A Comment