• Home
  • Това е най-добрият сорт зеле, който може да вземете за кисело зеле и туршии

Това е най-добрият сорт зеле, който може да вземете за кисело зеле и туршии

Зимнината се приготвя с ударни темпове. Дойде моментът на киселото зеле, което сякаш ли е най-любимата българска зимнина. Както и туршиите. Обаче зелето е налично в безброй сортове, всеки подходящ за различни неща. Но кой сорт е най-подходящ за туршиите и киселото зеле?

Оказва се, че това е кьосето! Как да го познаем?

Кьосе може да се купи в периода, в който се бере. Това са именно месеците от септември до ноември – включително. Познава се и по листата, които са по-меки и по-фини спрямо другите сортове. Освен това има по-тъмен цвят. При еднакъв размер на зелките, кьосето е по-леко от другите видове зеле. Повечето сортове имат по 4 листа, но кьосето се познава по това, че има шест листа отвън.

Защо е по-добро?

Листата му са по-меки, по-сладки, по-приятни за ядене. Благодарение на меките листа, после ще е по-лесно да си навивате сърмички, без да се чупят. Между листата на кьосето има повече въздух, заради което е по-леко. Това помага много за усвояването на солта и маринатата. Всичко става по-ароматно и вкусно.

Освен това, ако изберете някой от хибридните сортове, ще се разочаровате

По-всичко те изостават за туршии и зимнина, но най-вече имат твърди и жилави листа. Те се отглеждат не заради качествата си, а заради по-високия добив. Ако искате да имате хубава зимнина, купете си кьосе.

Leave A Comment