• Home
  • Безкрайно скръбна вест за България. Напусна ни още един велик българин. Поклон!

Безкрайно скръбна вест за България. Напусна ни още един велик българин. Поклон!

Безкрайно скръбна вест за България. Напусна ни още един велик българин. Поклон!

На 2 юли почина акад. Цветан Димитров Цветков, най-авторитетен специалист по криобиология и лиофилизация в нашата страна, съобщиха от Българската академия на науките (БАН), цитирани БТА.
Името му завинаги ще бъде свързано с разработване на първото българско космическо меню, предоставено на двата полета в Космоса с българско участие, с което нашата страна зае трето място в света, след страните-производители на храни за Космоса – САЩ и Русия.
Акад. Цветков е роден на 12.09.1943 г., в с. Стубел, област Монтана. През 1968 г. завършва висшето си образование в Технологичния институт по хладилна промишленост в Ленинград, СССР. В периода 1968 г. – 1971 г. е редовен аспирант в същия институт, където през 1971 г. става „Кандидат на техническите науки“. През 1980 г. му е присъдена научната степен „Доктор на техническите науки“. През 1982 г. получава научното звание „Старши научен сътрудник I степен“ и е назначен за хоноруван професор във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, където от 1987 г. е редовен професор по криобиология и криогенна техника. През 1989 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 1995 г. – за академик.

Научните му постижения могат да се мултиплицират и в областта на растениевъдството и екологията чрез разработването на оригинален, високоефективен метод за определяне студоустойчивостта на дървесни и други растителни видове, основаващ се на диференциалната сканираща калориметрия, отбелязват от Селскостопанската академия.
Създава експериментална криобанка за дълготрайно съхранение на генетичен растителен материал, чрез прилагане на универсални технологични модели на криоконсервиране в контролируеми условия и на подходящи криопротектори.
Провежда изследвания върху влиянието на ниските температури и дехидратационните промени на моделни и натурални биомембрани и клетъчни органели.
Благодарение на разработките на акад. Цветан Цветков са създадени оригинални, животоспасяващи биопродукти за медицинската практика, главно за лечение на обширни изгаряния, за спиране на кръвотечения, за костна пластика, в. т.ч. за лечение на костни тумори, които намират приложение в хирургичната практика в българските здравни заведения и се продават в чужбина, посочват от БАН.

Leave A Comment