• Home
  • БЕЗСИМПТОМНА пневмония – как да я разпознаем? Пулмолог посочва невидимите признаци:

БЕЗСИМПТОМНА пневмония – как да я разпознаем? Пулмолог посочва невидимите признаци:

БЕЗСИМПТОМНА пневмония – как да я разпознаем? Пулмолог посочва невидимите признаци:

Пулмологът д-р Татяна Радосавлевич обяснява на какво трябва да се обърне най-голямо внимание, за да се разпознае асимптоматичната пневмония .
Асимптоматичната пневмония е много често срещана при новото заболяване, причинено от коронавируса и може да има дългосрочни последици. Ако получите някой от долните симптоми , непременно се обадете на лекар.
Лекарите казват, че белите дробове могат да бъдат засегнати от инфекцията, а симптомите като треска и болка в гърдите може да липсват напълно.
Пулмологът д-р Татяна Радосавлевич обяснява какви симптоми да търсите , за да разпознаете безсимптомната пневмония  и кога е време да се обадите на лекар.

Sars-CoV-2 е специфичен и за първи път се натъкваме на вирус, който „обича“ дихателната система. Дори при хора, които почти не изпитват дискомфорт, вирусът навлиза през носа и гърлото, достига до белите дробове и оставя определени последствия.

По-специално, пациентът може да няма очевидни признаци като треска, кашлица, загуба на усещане за вкус и мирис, а на рентгеновата снимка не се вижда нищо.
Когато обаче се направи скенер на белите дробове на тези пациенти, се вижда, че обикновено има признаци на двустранна пневмония“, казва д-р Радосавлевич.
Това са предимно леки случаи, при които няма намаление на кислорода, но на такива пациенти се препоръчва проследяване на белия дроб след 6 месеца.
Белодробният скенер ще покаже дали има по-сериозни увреждания, защото дори лекарите не знаят в каква посока може да се движи безсимптомното възпаление.
При асимптоматично възпаление признаци като треска и болка в гърдите липсват, но ето на кое трябва да се обърне внимание, обяснява лекарят:
„Кашлица със сигурност ще се появи, ако имате усещане за болка в гърдите от страната на гърба, дишането ви е по-учестено от обичайното и ако имате чувство за задух, трябва да направите непременно скенер на белите дробове.

Leave A Comment