• Home
  • Бившия премиер Янев рядко се изказва, но днес думите му разтърсиха държавата

Бившия премиер Янев рядко се изказва, но днес думите му разтърсиха държавата

[ad_1]

Последните действия са илюстрация как не работи коалицията. До момента общата картина е една непоследователност в действията и посланията, която генерира решения, които не са в интерес на българските граждани. Това каза бившият министър на отбраната Стефан Янев „На фокус“ по Нова телевизия. 

По думите единственият случай, когато управляващата коалиция е била единна е било при гласуването на неговата оставка.

Защо аз трябва да оценявам действията на Владимир Путин? За да оценя действията му трябва да направя сериозен геополитически анализ. Напрежението в Украйна и настоящата война са в резултат на напрежение от години там. Ако погледнем назад, ще видим знаците, които показват, че ще се стигне до този момент. Аз не давам оценка на неговите действия. Моята мотивация е била да дефинирам българския нациолен интерес. Аз имам позиция за войната – имаме жертва и агресор. Украйна като суверенна държава е нападната от агресор, добави бившият отбранителен министър.

Според Янев в политиката и в ситуация на война трябва да има ясна мисъл за следващия ден на дипломация.

В момента България не е заплашена във военен план, но е заплашена в икономически и социални последици. Това е въпорсът, който трябва да вълнува управляващите, когато вземат решения, каза още той.

Както руския посланник Митрофанова, така и всеки друг посланник няма право с изказвания и действия да създава впечатление, че се меси във вътрешните работи на страната. Според мен щеше да е грешка обявяването и за персона нон грата, защото това затваря пътя на дипломацията и възможностите за развитие на двустранните отношения, допълни още Янев.

Янев коментира и темата със закупуването на самолети Ф-16.

Голямата тема на седмицата е, че на България ще и трябват някакви самолети през следващите 10 години. Стана ясно, че самолетите МиГ-29 няма да бъдат поддържани в Русия. Остава една опция в Полша, до каква степен би могло да стане, предстои да видим. Първите осем Ф-16 няма да бъдат достатъчни като критичен минимум за охрана на българското небе. Критичният проблем за България е осигуряването на самолети, които да изпълняват тази задача, посочи още той.

[ad_2]

Leave A Comment