• Home
  • Бизнесмен купи цяло село в Италия и ето какво направи с него! (СНИМКИ)

Бизнесмен купи цяло село в Италия и ето какво направи с него! (СНИМКИ)

[ad_1]

През последните години Италия продаде стотици порутени домове на безценица, чрез схеми за привличане на нови жители, които предизвикаха вълна от възстановяване на селските общности.

За един мъж купуването на една къща не беше достатъчно. Той купи цяло село.

Шотландският бизнесмен Чесио ди Чиака току-що завърши ремонта на Borgo I Ciacca, селско селце, датиращо от 1500-те години и исторически кръстено на семейството му.

Намира се в дивия, пресечен регион на Чиочария, между Рим и Неапол, в подножието на град Пичиниско.

„В началото на 20-ти век моите баба и дядо Сезидио и Мариета напуснали селото в търсене на по-добро бъдеще“, разказва Ди Чиака пред CNN.

„Те мигрираха в Шотландия, оставяйки след себе си родното си село, което падна в забвение за половин век. Това беше призрачно място. Започнах да го възстановявам преди повече от 10 години. Това беше огромна задача, но сега най-накрая отново оживя”, допълва той.

Примамен от носталгия по земята на предците си и след като е натрупал финансите си като адвокат и консултант, Ди Чиака решава да се върне, за да вдъхне нов живот на селото, което семейството му е оставило зад гърба си, и да обнови местната икономика.

„Това беше призрачно място“, казва Сезидио Ди Чиака за селото на предците му.

Сега той е домакин на винена трапезария, конферентна зала, библиотека и два апартамента, където могат да се настанят гостите, които копнеят за спокоен престой. Лозята на имението отглеждат грозде Матурано, изгубен по-рано сорт, който е възстановен.

„Семейството ми никога не е губило връзка с произхода си“, казва той.

„Всяко лято, като дете, родителите ми ме водеха тук, за да посетя нашите роднини. Когато пораснах, посещенията ми станаха по-чести, докато не реших да се впусна в житейска мисия, за да се свържа отново с корените си и да върна от гроба нашите семейство Борго“, разказва Чиака.

„Първата стъпка беше да се проследят всички 140 собственици на имоти в селското имение от 30 хектара – дълъг и сложен процес, затрудняван по-скоро от факта, че емиграцията ги е разпръснала по целия свят. Селото беше разпокъсано и разделено между толкова много наследници, които често притежаваха ъгъл от една къща, малко от пасището, гора или земеделска земя, или просто маслиново дърво“, обяснява мъжът.

Според италианското законодателство, датиращо от епохата на Наполеон, собствеността върху имота преминава не към най-големия наследник, а към всяко едно дете. В няколко поколения, което може да раздели притежанието на много семейства.

Последният жител на селото, казва Ди Чиака, е била негова далечна пралеля, която почина през 1969 г. През следващите 50 години вече порутената махала запада още повече – растителност, подобна на джунгла, пълзяща по стените и вратите.

Останки от предишния му живот все още могат да се видят навсякъде, включително колби за вино и пирони, забити в тавани, които са били използвани за окачване на колбаси за сушене. Когато в крайна сметка започва копаене за ремонта, са открити стари лъжици, монети и религиозни амулети.

Ди Чиака казва, че е трябвало да придобие цялото село, за да започне реставрационни работи поради сложния пъзел на собствеността.

„Отне ми години, за да изкупя обратно всички акции, предлагайки на всеки малък собственик цена по пазарна стойност на земята, дори ако парцелът не си струваше, така че всички те имаха една и съща оферта. Значи един първи братовчед познаваше друг братовчед по степен и така нататък, като верига. Основно от уста на уста и памет“, казва той.

„Също така общността на мигрантите в Единбург, където много хора се бяха преместили, ми помогна в търсенето“.

Ди Чача трябваше да работи усилено, за да убеди няколко роднини да раздадат своите части от селото. Въпреки че не са имали полза от имотите, те не са склонни да продават по сантиментални причини.

Въпреки че не разкрива подробности за това колко е инвестирал, Ди Чиака признава, че е похарчил значителна сума за съживяването на селото, като по-голямата част от парите отиват за възстановяването.

“О! Дори не искам да мисля за това”, казва той. „Със сигурност твърде много, това беше луда инициатива“, завърши той.

[ad_2]

Leave A Comment