• Home
  • Болна съм, оставиха ме без лекарства

Болна съм, оставиха ме без лекарства

[ad_1]

Бившата на Влади Въргала изплака: Диабетичка съм, а ме оставиха без инсулин

Бившата приятелка на Влади Въргала Тезджан Ферад-Джани, сигнализира пред „Галерия“, че е оставена без инсулин. Актрисата страда от диабет от пет години и не може да съществува без жизненоважното лекарство.

 

„Можеше и да премълча, но пиша това заради всички онези, които нямат избор и които са обречени на смърт от себеподобни. Аз съм диабетик. Зависима съм от инсулин. За неинформираните всеки месец с рецепта от личен лекар и протокол с определен срок от ендокринолог, го взимам от конкретна аптека. Предполага се, че знаейки приблизителната бройка на болните от тази болест, аптеката следва да го осигури. Понеже не се случва за първи път, искам да осветля за проблема. Обикновено има конкретна дата, на която си взимам медикамента. В аптеката в родния ми град Силистра обаче преди две седмици на датата бях уведомена, че в момента не разполагат с инсулин. Оставих рецептурната книжка при тях. Щели да проверят и да ми се обадят“, започва разказа си Тезджан.

 

Седмица след това обаче обаждане не последва и тя отива в аптеката. Тогава научава, че всъщност не е задължена за взема инсулина си само от тях, защото те не разполагат с лекарството. В склада няма и те нищо не могат да направят. Тя недоумява защо по-рано не й е било съобщено това, а фактът е премълчаван удобно от година насам. Тя е с диабет от 2017 година и за първи път разбира за това правило, а въпросната аптека я оставя за втори път без инсулин.

 

„Рецептурната книжка ми бе върната с леко конфузна усмивка. Пропускайки датата, следващия месец аз вече ще съм изпуснала и крайния срок на протокола или с прости думи казано два поредни месеца ще стоя без инсулин заради небрежност и неглижиране от страна на аптеката. На юридически език, това означава, че една конфузна усмивка според тях оправдава предимушлено убийство. И не, не преувеличавам. Да оставиш инсулинозависим без лекарството, да откажеш контакт с доставчиците е равносилно на предумишлено убийство.

 

Така, след като в аптеката отказаха съдействие… отидох в местното представителство на т.нар. Здравна каса, където ми беше обяснено, това, което аз вече казах… Че съм била просрочила датата. Обясних изрично, че не е по моя вина и де факто до изтичане на протокола мога да взема само веднъж инсулина. Важно уточнение, вметната реплика ако случайно си го намеря, казаха. Попитах за някаква дигитална платформа, или техен начин да проверят, къде точно в градчето би трябвало да има от въпросния инсулин, защото бързам за работа. Информираха ме, че такъв начин няма. Обиколих сама всички други аптеки, които ми бяха споменати, което ми се струва абсурдно и цинично за съвременното общество. Там отношението беше същото. Да не кажа повече от грубо, но да кажем, че това беше най-малкият проблем в случая…

 

Накрая се обадих в местното диабетно дружество. Жената реагира моментално. Обади се в някаква аптека. Там момчето на касата ангажира шефа си и се оказа, че утре ще ми

доставят инсулин. Искам да кажа следното. В случая аз намерих начин и съм жива, но има хора, които не само, че няма да съобразят, но и няма как да си намерят животоспасяващия инсулин“, бясна е Джани.

 

Тя отглежда сама сина си Иван-Александър от първия си брак. Момчето страда от аутизъм и има много специална връзка с бившия й приятел актьора Влади Въргала. Според запознати двамата са в много добри отношения, но не са се събрали, както гласяха слуховете. Те и трудно могат да заживеят под един покрив, защото Джани е в родния си град Силистра, а Влади е неотлъчно до болната си майка в София, която оцеля като по чудо след тежък инсулт.

[ad_2]

Leave A Comment