• Home
  • Един богаташ реши да обиди учителя пред всички! Отговорът ѝ беше невероятен!

Един богаташ реши да обиди учителя пред всички! Отговорът ѝ беше невероятен!

Един богаташ реши да обиди учителя пред всички! Отговорът ѝ беше невероятен!


Група стари приятели се събраха на вечеря. И един от тях, който е станал главен изпълнителен директор реши да обсъди проблема с образованието. Той започна така „Какво може да научи едно дете от някой, който е решил, че най-добрият вариант за него в този живот е да стане учител“. И за да подчертае своята гледна точка, директно се обърна към една жена и продължи:
– Бони, ти си учител, нали? Кажи ми честно с какво се занимаваш на работа в своята професия?
Бони, която беше позната на всички като много честен и отговорен човек, отговори:
– Искате ли да знаете наистина какво правя?
(Тя направи кратка пауза и след това започна).
– Карам децата да работят по-усилено, отколкото някога са предполагали, че могат. Дори поставям плюсове до лоши оценки, за да им дам кураж. Принуждавам децата да седят тихо в продължение на 40 минути, докато родителите им не могат да ги накарат дори 5 минути без помощта на думи или по-сурови действия. Наистина ли искате да знаете какво правя?

(Тя отново направи пауза и погледна в очите всички на масата.)– Уча децата да бъдат любопитни, да се изненадват. Уча децата да задават въпроси. Уча децата да се извиняват. Уча децата да уважават себе си и другите и винаги да носят отговорност за своите действия. Научавам ги да пишат, след това ги карам да го правят. Набирането на текст на клавиатура не е всичко. Карам ги да четат, да препрочитат и отново да четат. Карам ги да броят наум, да използват ума си, а не калкулатор. Превръщам класната стая в едно място, където учениците ми да се чувстват в безопасност. Накрая им давам да разберат, че ако успеят да развият своите таланти, ако работят усърдно и слушат сърцето си, определено ще успеят в живота.
(Бони направи пауза за последен път и продължи.)– Искате ли да знаете какво правя? Обучавам децата Ви и ги подготвям да станат изпълнителни директори, лекари, инженери, добри специалисти в професията, която си изберат. А вие господин изпълнителен директор, с какво се занимавате? Човекът не знаеше какво да отговори.
Извод: Не учете децата си да бъдат богати. Научете ги да бъдат щастливи и да правят разлика между стойностите и стойността на нещата.

Leave A Comment