• Home
  • Ето къде плащат най-високите заплати. Не е в София

Ето къде плащат най-високите заплати. Не е в София

[ad_1]

Ето къде плащат най-високите заплати. Не е в София

Митът, че в софиянци получават най-високите заплати в страната, рухна. Столицата се оказа чак на пета позиция по доходи в страната. Изпреварват я 4 малки градчета.

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2020 г. е в община Челопеч. Там тя е била 2 628 лв., сочат данните на Института за пазарна икономика.

На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 336 лв.), следвана от Пирдоп (1936 лв.) и Раднево (1913 лв.), показва още анализът на ИПИ. София е чак на пета позиция с 1 913 лв..

Топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 830 лв.), Девня (1 745 лв.), Елин Пелин (1 638 лв.), Панагюрище (1 528 лв.) и Божурище (1 540 лв.).

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор, посочват експертите на ИПИ.

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат:

1) общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София;

2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и

3) общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града – водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи добри заплати.

Положителните процеси преди пандемията водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2016-2020 г. Средната заплата на наетите лица в 182 общини в страната бележи ръст между 40% и 60% за пет години. Начело отново са малки общини, като в топ 3 влизат общините Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 88% и 83% за периода 2016-2020 г.

Това е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, най-вече в сферата на строителството.

Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст – в рамките на 40-45%, принос за което има и дигиталната сфера.

Въпреки негативните икономически ефекти от пандемията през 2020 г., в почти всички общини в страната се отбелязва ръст на средната работна заплата. В седем общини заплатите на наетите намаляват през 2020 г., като спадове има например в Своге (-3% спрямо 2019 г.) и Лъки (-9%). Въпреки това, редица малки общини отбелязват значителен ръст на заплащането, в това число вече споменатите Брезник (38%) и Крумовград (20%). В Столична община повишението е с 9%, а от водещите икономически центрове най-добре се представя Велико Търново, с 14% ръст в годината на пандемията.

Копирано от standartnews.com

НЕВЕРОЯТНИ ОФЕРТИ ПОДБРАНИ ЗА ВАС

[ad_2]

Leave A Comment