• Home
  • Ето кога ще се получават увеличените пенсии

Ето кога ще се получават увеличените пенсии

[ad_1]

Горещо от НОИ: Ето кога ще се получават увеличените пенсии

Пенсиите с предвидените увеличения ще бъдат изплатени още на 7 юли. Това увери управителят на НОИ Ивайло Иванов. По време на актуализацията на бюджета депутатите се притесняваха, че заради късното гласуване НОИ няма да има време да преизчисли пенсиите навреме.

Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях през юли т.г. започва на 7 юли (четвъртък) и ще продължи до 20 юли (сряда). То ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от станциите. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2022 г.

За първи път средната пенсия става 670 лв, каза още Иванов и допълни, че това е близо 26% спрямо юли миналата година.

Миналата седмица депутатите приеха, че пенсиите се увеличават с 10% от 1 юли, а към актуализирания им размер се прибавят и 60 лева, които до края на юни се плащаха под формата на Covid надбавка. Тя ще се начислява и на новите пенсионери.

Минималната пенсия стана 467 лева. Това е ръст от 26.2% спрямо сегашния размер от 370 лева. Средната пенсия след увеличението се изчислява на 666 лв.

От 1 юли максималният размер на пенсията се повиши от 1500 лева на 2000 лева, което прави 33.3% ръст. От 1 октомври таванът ще се вдигне още веднъж – този път до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличи от 170 лв. на 247 лв. (45.3%).

От 1 юли е в ход и изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите със завършен ваксинационен курс през май 2022 г. Според данните, предоставени в НОИ от здравното министерство, в това плащане са включени 3575 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума достигна 755 890 души

[ad_2]

Leave A Comment