• Home
  • Големи промени с винетките, шофьорите ще са доволни

Големи промени с винетките, шофьорите ще са доволни

[ad_1]

Държавата ще трябва да върне до 5 работни дни платена глоба, ако се установи, че колата има винетка, но тя е сгрешена. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, които предлагат група депутати от “Продължаваме промяната”. Необходим е е бърз и справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешена винетка, пишат в мотивите си депутатите.

Сумата може да се върне по банкова сметка, посочена в заявлението за корекция от собственика или ползвателя на колата или на каса. Досега Националното толуправление не възстановяваше сумите за платена винетка със сбъркан номер.

Друга промяна в закона предвижда сгрешени винетки да могат да се коригират, ако при нанасянето на регистрационния номер на колата е допусната грешка. Ще може да се поправят до три символа или да се добавят липсващи цифри и букви. След коригиране на данните винетката ще има действие от момента на издаването ѝ.

Една от най-често допусканите грешки при покупка на винетка е изписване на буквата О вместо цифра 0, обясняват в мотивите си към законопроекта депутатите.

При номер например СВ1000АК, грешката СВ1ОООАК е три символа и се дължи очевидно на неволно действие, дават пример те.
Остава в сила и възможността за коригиране на категорията и на държавата на регистрацията, пише pariteni.bg.

Други текстове в проекта предвиждат, когато лека кола бъде засечена от контролна рамка, че няма платена винетка, а собственикът има, но е сбъркал номера на автомобила, той да плати само една компенсаторна такса, като за това бъде уведомен по електронна поща. Той обаче няма да подлежи на административнонаказателна отговорност, т.е. да плаща глоба за всяко минаване край контролните рамки.

Вносителите посочват, че има многобройни жалби до омбудсмана от граждани, които поради грешка в изписването на регистрационния номер на колата при закупуване на винетка са регистрирани многократно като нарушители. В такива случаи шофьорите разбират за грешката си с голямо закъснение, след като вече са им наложени многобройни глоби. Обикновено разбират случайно, когато са спрени от екипи на БТ ТОЛ. На практика те са санкционирани многократно за грешка, която неволно са допуснали при изписване на регистрационния номер на колата, без дори да подозират, че са нарушители

 

[ad_2]

Leave A Comment