• Home
  • Голяма промяна с пенсиите. Денят Х е 1 октомври

Голяма промяна с пенсиите. Денят Х е 1 октомври

Голяма промяна с пенсиите. Денят Х е 1 октомври

Голяма промяна с пенсиите обясни депутатът от „Продължаваме промяната” председател на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев.
Oт 1 октомври премахваме една несправедливост – ще се намали разликата между старите и новите пенсии, каза Арабаджиев пред БНТ. Така средната пенсия ще се увеличи на около 720 лв.
В момента линията на бедност е 450лв. С минималната пенсия от 467 лв. реално всички пенсионери с трудова дейност ще бъдат над тази линия, допълни депутатът, обяснявайки какви антикризисни мерки ще приеме властта.

Най-голямото перо от сумата е за подкрепа на пенсионерите – 1,4 млрд. лева. Това не е само антикризисна мярка, предвиждаме повишение на тавана на пенсията на 2000 лв., а от 1 октомври на 3400 лв., така че все повече хора да получават действителния размер на пенсията си, каза той.
В петък на експертен съвет разгледахме финалните мерки, което предстои следващата седмица да влязат и в Народното събрание и от 1 юли да имаме действащ механизъм за компенсация, изтъкна депутатът.
По думите му доверието в системата трябва да се подобри. От 1 юли ще има 10% увеличение на всички пенсии, а ковид добавката от 60 лв. ще влезе в размера на пенсията.

Leave A Comment