• Home
  • Грешка в надписа на 2 стотинки от 1981 г. побърква нумизматите

Грешка в надписа на 2 стотинки от 1981 г. побърква нумизматите

[ad_1]

img

Заради превръщането на Бяла черква в град спират една от най-търсените емисии, пише „168 часа„

От соцпериода си имаме и една доста митична и с интересна история, а именно 2-те стотинки от 1981 г. В чест на 13 века от създаването на България БНБ решава да смени обичайния надпис на обикновените разменни монети и вместо „Народна република България“ на тях да пише „Хиляда и триста години България“.

В Монетния двор забравят да сменят матриците на 1 и 2 стотинки и така са изсечени 20 монети от 2 стотинки и 137 монети от 1 стотинка, които днес също се продават за суми над 10 000 лева.

Според нумизмати бумът на търсенето в последните години отваря врати и за нерегламентирана търговия с цел бърза и лесна печалба, която процъфтява онлайн.

Още една монета става ценна за нумизматите – 2 лева от 1976 г., отсечена по случай 100 години от Априлското въстание, известна още като “Боримечката”, с имената на въстаналите градове, изписани на гурта (външния кант).

Монетата по случай 100 г. от Априлското въстание.
Монетата по случай 100 г. от Априлското въстание.

Това е монета, която излиза изключително рядко за продан, може би по-рядко от всяка друга българска монета, а предполагаемата й цена също е петцифрена”, коментира още Михайлов.

Годината е 1976, а България чества 100 години от Априлското въстание. БНБ отбелязва събитието с емисия юбилейни монети от 1, 2 и 5 лева. Монетата от един лев е медна, от два лева – медно-никелова, от пет лева – сребърна. Всички са с еднакъв тираж – 300 000 бр.

И трите номинала на емисията са с вдлъбнат текст

На монетата от 2 лева са изписани имената на първите въстанали градове – Батак, Копривщица, Панагюрище, Клисура, Перущица.

Първите монети, пуснати на касите на БНБ, са тези от 2 лева. На лицевата страна на монетата са изобразени номиналът и венец с текст “Вечна слава”, а на обратната страна е изобразен Боримечката.

В чест на 100-годишнината от Априлското въстание обаче село Бяла черква е обявено за град. Той дава 103-ма въстаници, участвали в четата на Бачо Киро, разгромена от турците в Дряновския манастир през май 1876 г.

Именно Бяла черква е факторът днес тази пара да се превърне в една от най-редките и търсени монети от всеки колекционер.

Малко след пускането й от ЦК на БКП установяват, че Бяла черква липсва в изброените градове. Само още два дни са необходими, за да бъде спряна цялата емисия двулевки. На 19 април БНБ дава нареждане на филиалите си в страната да прекратят продажбите на монетата. Въпреки това около 120–130 броя вече са при своите нови собственици.

[ad_2]

Leave A Comment