• Home
  • Изгониха българки от ресторант в Косово, причината е смайваща

Изгониха българки от ресторант в Косово, причината е смайваща

[ad_1]

На европейци беше забранено да влизат в ресторант в Прищина като отговор на това, че ЕС държи вратата си затворена за притежателите на косовски паспорти.

Символичният жест е „знак на бунт и отчаяние“, каза Шпейтим Пефкели, собственик на ресторант Mama’s, който е точно срещу Европейската мисия за върховенство на закона в столицата на Косово, пише AlarabiyaNews.

Пефкели досега сервирал италиански ястия на много европейци, но вече не.

Забраната му дойде след срещата на върха ЕС-Западни Балкани миналата седмица, на която Косово се надяваше да бъде прието в схема, която ще позволи на гражданите му да пътуват без визи в европейското Шенгенско пространство.

Но до края на срещата на върха мярката не беше приета, дори когато Прищина твърди, че отговаря на всички условия.

Това беше опустошителен удар за мнозина и дойде четири години след като Европейската комисия за първи път каза, че Косово отговаря на условията за присъединяване към споразумението.

След обявяването на независимостта на Косово през 2008 г. територията е призната от над 100 държави. Но паспортът му все още отваря малко врати.

В действителност той отслабва заедно с Афганистан, Сирия, Йемен и Северна Корея в долните 11 на индекса на Хенли, който подрежда страните според броя на дестинациите, които притежателите на техните паспорти могат да посетят.

С малко налични дестинации без визи, косоварите са принудени да чакат седмици, ако не и месеци, докато попълват планини от документи, за да осигурят необходимите документи за пътуване в чужбина.

„Ядосахме се. Видяхме, че сме унижени“, каза Пефкели пред АФП, като каза, че се чувства принуден да протестира след срещата на върха.

На входа на ресторанта му е поставена табела, която сега гласи: „Забранено е влизане за граждани на ЕС без виза“.

„В ресторанта имаше две българки“, когато Пефкели постави табелата. „Те се засмяха, когато им казах да не бързат, а да приключат с храната и напитките си, преди да си тръгнат“, каза той.

И докато ходът на Пефкели да забрани заведението си за европейците не е съвсем законен, минувачите изглежда одобряват.

„Струва ми се много добре“, каза Валдрин Янузи, 26-годишен инженер.

„Всеки трябва да направи нещо креативно, защото по този начин проблемът и тази несправедливост изпъкват повече.”

[ad_2]

Leave A Comment