• Home
  • Използвате ли банкомати? Не взимайте бележката след транзакцията!

Използвате ли банкомати? Не взимайте бележката след транзакцията!

Използвате ли банкомати? Не взимайте бележката след транзакцията!

Установено е, че хората, които докосват хартията без ръкавици са с разширени нива на бисфенол А (БФА ) в тяхната урина, докато хората, които са използвали ръкавици при контакта, нямали наличност на бисфенол в урината.Бисфенол А е тестван много пъти и е установено, че е свързан с причиняването на определен хормонален проблем /симулира действието на хормона естроген/ и нарушава дейността на ендокринната система.
Това вещество е намерено в твърди пластмаси и също така в термичната хартия на касовите бележки, която се използва от ПОС устройства.
Според онлайн списанието Chemical Watch трябва да се забрани БФА в термочувствителна хартия (касови бележки), като ограничението се отнася за термочувствителна хартия, съдържаща БФА в концентрация, равна на или над 0,02% от общото тегло.

Веществото се абсорбирало по-бързо, когато се съчетава с други вещества, сред които слънцезащитен крем, лосион за тяло или сапун.
Хората могат да погълнат това вредно вещество и ако си избършат устата, след като са държали касова бележка, предупреждават още лекарите.
Химикалът бисфенол-А, въпреки че е забранен за използване в изработката на шишета за бебета, продължава да се използва не само в мастилото за отпечатване на касови бележки но и в повечето пластмасови опаковки за храна, консервите, алуминиевите съдове и детски играчки.
Ето няколко важни съвета как да се предпазите:
– Отказвайте касовите бележки, когато това е възможно.
– Никога не давайте на дете да си играе с касовите бележки.
– Винаги си измивайте ръцете след пипане на касовите бележки.

Leave A Comment