• Home
  • Какво да направите, ако банкоматът ви „глътне“ картата?

Какво да направите, ако банкоматът ви „глътне“ картата?

[ad_1]

„Щедрият” и удобен банкомат, като всяко електронно устройство може да ни създаде неочаквани проблеми. Като например да „глътне картата” ни. Разбира се, ако сме в България, проблемът е по-малък, но ако сме в чужбина и се случи така, че банкомат глътне картата ни, проблемът става по-заплетен. И така, има няколко основни причини, поради които може да ни се случи това. Първата е, ако сгрешим пин-кода си три последователни пъти. Тогава машината прибира картата, защото решава, че е открадната и някой се опитва да я източи.

Втората причина е, ако картата е с изтекъл срок. Често банкоматите го отчитат и ги гълтат, защото ги считат за съмнителни. Третата причина е да не вземем картата си от машината веднага. Тогава банкоматът решава, че сме я забравили и я прибира. И, разбира се, може просто банкоматът да има повреда. Какво да правим, ако стане така?

Можем да опитаме да натиснем бутона за „Отмяна“, защото понякога банкоматите „забиват“ и това ги кара да „изплюят“ прибраната карта. Ако това не проработи, първото нещо, което трябва да разберем, е дали картата е глътната от банкомат на нашата банка или от машина на друга банка. Ако е на нашата, ситуацията е по-лесна.

Обаждаме се на банката, блокираме картата, съобщаваме данните си и питаме как можем да получим картата си обратно. Ако обаче банкоматът е на друга банка, тогава трябва да звъннем на две места – на нашата и на другата банка. И така: Първо звъним в собствената си банка, за да блокираме картата. След това звъним на банката, чийто банкомат е погълнал картата ни, за да им съобщим за ситуацията и да разберем как можем да си върнем картата. В никакъв случай не се доверявайте на случаен човек, който Ви уверява, е знае как да ви помогне.

Почти сигурно е, че той Ви е е заложил капана с цел да се добере до сметката Ви и да я източи. Ако пък разполагате с безконтактна карта и банкоматът има такъв четец, откажете се от флопито в интерес на сигурността, съветват техниците.

[ad_2]

Leave A Comment