• Home
  • Мария и Красимир Слабакови – артистичното семейство, което храни цяло село!

Мария и Красимир Слабакови – артистичното семейство, което храни цяло село!

Мария и Красимир Слабакови са артистично семейство. От няколко години те осигуряват безплатен хляб на съселяните си от село Фазаново, община Царево.

Живеят в България от 5-6 години. Преди това почти 30 години живеят и работят в САЩ. Видели нещо подобно именно в Щатите. Всяка събота една дама печала и раздавала хляб на съседите, завит в хартия с нейното име. Решават, че докато имат възможност, ще правят същото. Ще дават по един топъл хляб на хората около тях.

Поръчват хляба от фурна в Царево и го разнасят на хората, като на някои много възрастни дават по два боря
В началото хората гледали изпод вежда на случващото се. Не са свикнали някой да им дава нещо без пари .С времето свикват и са много благодарни. Бързо старците започнали да връщат жест, давайки на семейството ябълки, яйца, тикви и какво ли още не.

Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия : Черноморски фар - новини от Бургас и региона

Жителите на въпросното село Фазаново са около 30
През зимата Слабакови разнасят по 40 хляба, а лятото бройката се качва до 65. Когато дойде празника на селото пък, двамата купуват 80 хляба и ги раздават допълнително с курбан, който прави техен съселянин.

В последствие се появява инициатива за по-големи раздавания
Хлябът се опакова с „вестник“ „Амбалаж нюз – Фазаново“, за който хората могат да се абонират в брой хлябове. Всеки, който иска да се „абонира“ за вестника, дава във фурната определена сума. За годишен абонамент се заплащат 52 хляба, а за шест месеца са 26.

Рекламата във вестника пък струва пет хляба.
Във вестника има информация за селото, новини от региона, църковни и национални празници, годишнини, рецепти.

Мария и Красимир Слабакови – артистичното семейство, което храни цяло село!

Някои хора подарили книжка с рецепти, за да има за вестника, друг подарил принтер. Трети редактира за вестника. Така се случва вестника.

Последната инициатива е за екологични чаши от бамбукови фибри, за която им помага техния син Стефан. Надписани са с надпис „Осигури хляб“ на няколко езика. Парите от продажбите отново отиват за хляб.

Leave A Comment