• Home
  • НАП и НЗОК погнаха българи в чужбина за осигуровки. Българка от 20 г. във Франция трябва да плати

НАП и НЗОК погнаха българи в чужбина за осигуровки. Българка от 20 г. във Франция трябва да плати

[ad_1]

След участие в секционна избирателна комисия в чужбина Димитрина Тодорова–Бертранд е потърсена да плати здравни осигуровки за години назад. Тя живее във Франция от 20 години, съобщи БНР.

Към административните неволи на Бертранд се прибавя и това, че макар тя да е успяла да се „отпише“ от системата на здравно осигуряване у нас, тъй като е удостоверила, че се осигурява във Франция, продължават да ѝ се трупат дължими вноски.

„Това не е единичен случай. Наблюдава се не само за страни в ЕС, но и извън него, като там казусите се усложняват“, обясни адвокат Калина Михайлова. Тя съветва сънародничката ни от Франция и всички онези, които са в нейната ситуация, да подадат до НАП декларация във връзка със Закона за здравното осигуряване. В нея следва да се посочи, че не се дължат осигурителни вноски, тъй като става дума за български гражданин, който живее в чужбина повече от 183 дни за една календарна година.

Законът за здравното осигуряване задължава лицето да обяви това обстоятелство пред Националната агенция за приходите, уточни Калина Михайлова. По думите ѝ засега Димитрина Тодорова–Бертранд е подала единствено сертификата си за здравно осигуряване в страна от Европейския съюз пред здравно-осигурителните органи.

„Явно липсва добра координация между НАП и НЗОК, тъй като до момента е налице уведомяване на НЗОК, но това не води до автоматично преустановяване на натрупването на задължения на Бертранд“, посочи адвокатът. До загуба на здравно-осигурителни права при това положение не може да се стигне, уточни Михайлова.

Може ли да се очаква на предстоящите парламентарни избори и други наши сънародници, живеещи постоянно зад граница, да изпаднат в ситуацията на Бертранд – с активирано здравно осигуряване у нас? Категорично, твърди адвокат Калина Михайлова. Причината: лошата комуникация между държавните органи.

Според Избирателния кодекс при изплащането на възнаграждението се начисляват и осигурителни вноски на членовете на секционните избирателни комисии. В случай обаче, че лицето не е здравно-осигурено на територията на България, а в страна членка на Европейския съюз, то следва това да бъде съобразено и да не се активират отново задълженията за здравно осигуряване в България, подчерта Михайлова. „Тук обаче има лоша кореспонденция между електронните системи на НАП и НЗОК“.

Какво следва да направят членовете на СИК в чужбина, за да предотвратят подобен развой на събитията? Адвокат Михайлова съветва да проверят здравно-осигурителния си статус преди да станат членове на СИК и да получат възнаграждение. „Да изпратят заявление до НАП за отписване, тъй като се осигуряват в друга страна от ЕС и след като се преустанови ангажимента им като членове на СИК, да проверят отново дали всичко е наред със здравно-осигурителния им статус и дали не им се натрупват някакви задължения. Това е презастраховане – да не попаднат в ситуация като Бертранд“.

[ad_2]

Leave A Comment