• Home
  • Нов хит на пазара в Одрин, ето с какво се запасяват сега

Нов хит на пазара в Одрин, ето с какво се запасяват сега

Нов хит на пазара в Одрин, ето с какво се запасяват сега

“До гащите ви даваме. Костюм с елек – цял комплект. 190 лв.”, “Всички ваши нужди в… Onur маркет”. Подобни изгубени в турско-българския превод забавни билбордове, – иначе със сериозно съдържание, могат да се видят по пътя за Одрин, Турция, пише “Марица”.
Прословутият “евтин пазар” там, както е известен по форуми и социални мрежи у нас, продължава с пълна сила. Заради ниския, но стабилен курс на турската лира, повечето стоки в югоизточната ни съседка са наистина по-евтини дори и по време на сегашната икономическа криза.

Така например, качествен зехтин, който по българските магазини струва средно около 15 лв., може да бъде намерен по 5-7 лв. Цените на плодовете и зеленчуците също са почти наполовина, а известни и у нас лекарства, продавани без рецепта – например за пролетна алергия, могат да бъдат купени наполовина по-евтино – ако тук опаковка от стандартните антихистаминови препарати за алергии е около 10 лв., то в Одрин същата струва еквивалента на 4.50 лв.

Текстилните дрехи от памук, с високо качество, също са наполовина по-евтини спрямо тези у нас. Същото важи и за перилните препарати, като при тях основен индикатор за добро качество е цената, но дори и най-скъпият прах за пране, например, е доста по-евтин спрямо този у нас – в София 10 кг. вървят средно по около 24-25 лв., докато същият в Турция не надминава 10-12 лв.
Ресторантите също работят на пълни обороти, като евтините суровини предполагат и цената за крайния клиент да е много по-различна от тази в България: наполовина и повече по-евтин излиза обядът с приятели в местните заведения.
В дните петък, събота и неделя, обаче, границата е претоварена и преминаването става трудно. Ако все пак сте решили да посетите Одрин – дори и само на екскурзия, изберете друг делничен ден през седмицата.

Leave A Comment