• Home
  • Пенсионерите лекуват! Ето какво става с добавките и пенсиите от 1 юли 2022 г.

Пенсионерите лекуват! Ето какво става с добавките и пенсиите от 1 юли 2022 г.

Над 2,1 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец  ноември - sliven-news.com

Всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли 2022 г. Това обяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред депутати в парламента.

Няма пенсионер с по-малка пенсия от декемврийската, категоричен бе той. От изказването на Гьоков обаче стана ясно, че в действителност над 1 млн. пенсионери са били ощетени и парите им ще бъдат възстановени с февруарските плащания. Така с нова индивидуална добавка парите, които ще бъдат изплащани до юни ще бъдат изравнени с тези от декември.

„Няма пенсионери с по-ниски пенсии. Има пенсионери, които са получили по-ниска сума спрямо декември след намаляването на Ковид добавката. Декември получиха 120 лв. добавка, а от януари тя е 60 лв. При половината пенсионери увеличението не е компенсирало намалението от 60 лева. Това касае основно по-ниските пенсии“, заяви председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев в ефира на BGONAIR.

12,5% е средното увеличението на пенсиите, но всеки пенсионер е получил различно увеличение, в зависимост от натрупаните години стаж, стана ясно още от думите му.

„На извънредното заседание на комисията във вторник разбрахме, че сумата, с която трябва да помогнем на получилите по-малки пенсии, е в размер на 17 млн. лв. Което е много малка сума сравнено с бюджета на НОИ за пенсии. Това е можело да бъде установено, но най-вероятно не е била подадена коректно информация от НОИ. Анализът на Министерството на финансите беше да няма пенсионер, който да получи по-ниска сума. Има изготвен механизъм, с който със задна дата, от 1 януари, пенсионерите, получили по-ниска сума, ще бъдат компенсирани февруари месец“, обясни Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че Ковид добавката, която е до юни месец, е много важна за пенсионерите и затова политиката на правителството е била да се получи такова увеличение на пенсиите, с което постепенно добавката да бъде включвана в пенсиите. Проблемът бил, че има много ниски и много високи пенсии.

„Ще мислим за вариант да се отдели Ковид добавката към Агенцията за социално подпомагане, за да е ясно на пенсионерите, че от НОИ плащат пенсия, а добавката е социално подпомагане, което не зависи от приноса им в системата“, съобщи Арабаджиев и добави, че се обмисля ново увеличение на пенсиите от 1 юли.

Ресурсът за това ще бъде заделен при актуализацията на бюджета през лятото. Предвиждат се също компенсации и за родителите на деца под 3 години.

Leave A Comment