• Home
  • Пенсионерите родени след 1950 година ликуват, отпускат нови бонуси за вас

Пенсионерите родени след 1950 година ликуват, отпускат нови бонуси за вас

[ad_1]

След като пенсиите, отпуснати до края на миналата година бяха увеличени с 10 процента от първи юли, вече са по-високи и наследствените пенсии.

След увеличението от месец юли с 10% на основните размери на трудовите пенсии, отпуснати до края на миналата година, нарастват и наследствените пенсии, тъй като личната на починалия също се увеличава с 10%, разясни Любомира Язаджиева – директор на Дирекция „Пенсии“ в Националния осигурителен институт:

„Законодателят предвиди, че се увеличава с 10 на сто личната трудова пенсия на починалото лице, от която се определят след това наследствените пенсии. И към наследствената така образувана пенсия на всеки наследник се включва сумата от 60 лева и, съответно, ако е била изплащана на този наследник компенсаторна индивидуална разлика, и тя се включва в размера на наследствената пенсия“.

Към размерите на наследствените пенсии, отпуснати в периода 1 януари – 30 юни тази година, за всеки наследник се добавят и изплащаните ковид добавки от 60 лева.

Копирано от standartnews.com

Увеличението на пенсиите от 1 октомври за някои ще бъде с 300 лв., а за други със стотинки, показват изчисленията на НОИ. Повишението на пенсиите от 1 октомври беше гласувано от парламента заедно с актуализацията на бюджета. Пенсионерите могат да пресметнат с колко ще се увеличат пенсиите

Увеличение на пенсиите средно с 18% ще получат над 700 000 души от 1 октомври. 35% от пенсионерите ще получат средно по 136 лв. увеличение, след като се приложи модифицираното швейцарско правило – пенсиите им да бъдат увеличени за всяка година след отпускането им с по-големия процент – инфлацията или ръста на осигурителния доход. Ударно вдигат пенсиите през юли, после и през октомври

„За профила на тези хора може да се каже, че 80% от тях са с пенсии, отпуснати преди над 10 години“, заяви Драгомир Драганов, директор „Анализи и планиране“ в НОИ. Целта е да се даде изпреварващо увеличение на пенсиите, отпуснати по-назад във времето, които заради прилаганите механизми за индексация са изостанали от средния осигурителен доход за страната.

След като от 1 октомври таванът на пенсиите бъде увеличен на 3400 лв., само 1056 души няма да получават реалния размер на пенсията си. Едва няколко човека би трябвало да получават пенсии над 5000 лв., ако нямаше таван. Колко са българите, които имат право да вземат по-голяма пенсия от максималната – вижте тук.

През електронните услуги на НОИ хората вече могат да видят и начисленото увеличение, което е в сила от 1 юли. От 1 юли минималната пенсия се повишава с 10% на 467 лева

[ad_2]

Leave A Comment