• Home
  • Последно! Обявиха с колко се вдигат пенсиите от 1 юли

Последно! Обявиха с колко се вдигат пенсиите от 1 юли

Изплащането на пенсиите през април чрез пощенските станции ще започне на 8 април (понеделник) и ще завърши на 22 април (също понеделник). Преводите на сумите за априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 април, съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ).

Още утре ще бъдат изплатени паричните обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за март т.г., информират още от института. Първата дата за плащане на обезщетения за временна неработоспособност и майчинство за настоящия месец също е 2 април.

Обезщетенията за безработица през този месец ще бъдат изплатени на 15 април (понеделник), уточняват от НОИ.

Считано от 1 април 2024 г. Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчисли служебно пенсиите на около 350 000 пенсионери, придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите.

Преизчисляването ще обхване работещите пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2023 г. и да не са подали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

Служебното преизчисляване на пенсиите стартира като извънредна мярка по време на коронавирусната пандемия през март 2020 г., а година по-късно мярката стана постоянно действаща. През миналата година служебно бяха преизчислени пенсиите на близо 336 000 работещи пенсионери.

„От 1 юли се предвижда всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се увеличат с 11%. Според прогнозите това ще доведе до ръст на средната пенсия с около 100 лв. през 2024 г. и тя ще достигне 883 лв.

За първи път от 12 години се предвижда увеличение на т.нар. вдовишки добавки към пенсиите. То трябва да се случи от 1 юли.

Така вместо 26,5% от пенсията на починал съпруг или съпруга вече вдовците ще получават 30%. Това е заложено в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2024-а, който бе утвърден от надзора на НОИ.

В момента около 680 хил. души получават вдовишка добавка.

Средната възраст на вдовците е 77,1 години, а средният размер на тази добавка в момента е 153,48 лева. Това означава, че парите им само по новото увеличение ще се вдигнат с 5,37 лв. Отделно обаче размерът на пенсията на починалия съпруг ще се вдигне с 11% по швейцарското правило.

Мъжете получават по-високи пенсии от жените и съответно вдовишките добавки, изчислени от техните пенсии, също са по-високи. В края на 2022 г. вдовишката добавка при жените средно е 160,15 лв., а при мъжете – 120,50 лв.

Само през миналата година са отпуснати над 51 хил. вдовишки добавки, като очаквано най-много са в София, където живеят най-много хора – 7279.

Вдигането на вдовишката добавка не е разумно решение, защото тя изначално бе привнесена от парламентаристи, които са чули и видели някъде, но нашата система е замислена като индивидуални права, обясни Ася Гонева от КНСБ преди заседанието на надзора на НОИ. Тя припомни, че никога осигурителната вноска не е била изчислявана по начин, който дава възможност за отклонени права, и следването на тази линия води до обезсмислянето на наследствените пенсии.

Дори сега, когато добавката е 26,5%, голяма част от размера на пенсията на наследодателя не е достатъчна, за да се платят наследствените пенсии, когато право на такива имат повече от едно лице, обясни Гонева.

Финансовият министър говори на форум.

Държавата е по-богата. Хората също, по мнението му.

Увеличили са се пенсиите на пенсионерите.

С над 400 лева се е увеличила пенсията за 3 години.

С още близо 100 лева ще се увеличи от 1 юли тази година. Това ще позволи на хората да не избират между хляба и лекарствата, според него. Ако искаме да сме европейска държава, трябва да се грижим за нашите родители, съветва финансовият министър, цитиран от News.bg.

„Това не е покаяние, това не е лява политика това е човешка политика“, каза Василев.

Всички трябва да могат да берат плодовете на своя труд, настоява той. „Благата не трябва да са за назначени предприемачи. Ако искаме България да стане латиноамериканска държава, гласувайте за ГЕРБ“, призова финансист номер 1.

Изплащането на пенсии в пощите да се удължи с 5 години, предвиждат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Така на практика се удължава срокът на възлагане на задължението на „Български пощи“ ЕАД да извършва обществената услуга на територията на цялата страна по изплащането на пенсии чрез пощенски станции.

Тази услуга е от общ икономически интерес, като такива са икономически неефективни дейности или които пазарът не може да предоставя при условия, отговарящи на обществената потребност. Без намеса на държавата, някои категории граждани не биха могли да ползват съответната услуга. Това налага държавата да възложи върху доставчик задължение за обществено обслужване, което е основано на критерии за общ интерес и с което се гарантира, че услугата се предоставя при условия, позволяващи на доставчика да изпълнява задачата си.

Извършването на услугата от общ икономически интерес – изплащане на пенсии чрез пощенските станции на територията на цялата страна е възложено на „Български пощи“ ЕАД с посочената наредба, за срок 10 години, считано от 1 юли 2016 г., се напомня в мотивите към проекта.

Друга промяна в наредбата предвижда да се увеличи сумата, която „Български пощи“ получават, за да компенсират разходите си по тази услуга. Изплащането на пенсии представлява несправедлива финансова тежест за „Български пощи“ ЕАД, за което дружеството се компенсира от държавата. Към настоящия момент дружеството има право да получи до 15 млн. евро.

Отпускат Великденски добавки за 534 000 пенсионери. Това са най-нуждаещите се – пенсионерите под прага на бедност. Те ще получат еднократна помощ от 75 лева за Великденските празници. Новината съобщи пресцентъра на ДПС в официалната си Фейсбук страница. Там се казва, че ДПС и ГЕРБ–СДС са внесли промени в Закона за бюджета на ДОО, които предвиждат великденски добавки за пенсионерите под прага на бедността.

Великденски добавки по 75 лв за пенсионерите под прага на бедност предложиха ДПС и ГЕРБ-СДС
ДПС и ГЕРБ–СДС внесоха промени в Закона за бюджета на ДОО, които предвиждат великденски добавки за пенсионерите под прага на бедността.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев уточни, че разходите не касаят трансфери от бюджета и ще се възстановяват с бюджета на НОИ и вътрешни размествания. В следващия месец след внимателен анализ на приходите и разходите ще се търсят други възможности за подкрепа на други социално слаби групи от българското общество, заяви още Цонев.
В проекта се предвиждат еднократна помощ от 75 лева за най-бедните пенсионери. Мярката струва около 40 милиона лева и ще обхване 534 000 пенсионери.

Leave A Comment