• Home
  • Правителството обяви колко ще е новата минимална пенсия

Правителството обяви колко ще е новата минимална пенсия

[ad_1]

Ето колко пари са нужни за издръжката на едно семейство у на...

Минималната пенсия ще се увеличи от сегашните 370 лева на 392,57 лева от 1 юли, а максималната до края на годината ще остане на настоящето ниво от 1500 лева. Това предвижда проектът на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2022 г., който беше разгледан от Надзорния съвет на НОИ.

В проектобюджета е предвидено индексиране на пенсиите от средата на годината по т.нар. „швейцарско правило“ – с 50 на сто от ръста на осигурителния доход и с 50 на сто от инфлацията. Изчисленията показват, че индексацията на пенсиите ще бъде с 6,1 на сто. Наред с това ще отпаднат добавките от 60 лева към пенсиите. Така реално всички пенсионери с пенсия под 1000 лв. ще вземат по-малко пари от 1 юли.

С 6,1 на сто ще бъдат индек­сирани и минималната пенсия и социалната пенсия за старост. В резултат от 1 юли социалната пенсия за старост ще стане 180,37 лв. вместо досегашните 170 лв. След всички промени, очакванията са през 2022 г. средната пенсия без Covid добавките да достигне 573,76 лв.

Съществени промени ще има и при осигуровките. От 1 април максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лв. От същата дата се предвижда минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 420 лв. на 710 лв., колкото ще бъде минималната работна заплата. От тази дата толкова ще бъде и минималният осигурителен доход и за самоосигуряващите се.

От 1 април се увеличава от 12 лв. на 15 лв. минималното дневно обезщетение за безработица. Максималният му размер се запазва на 74,29 лв. В проектобюджета е заложено повишение от 1 април на 710 лв. на обезщетението за отглеждане на дете до навършване на двегодишна възраст (втората година на майчинството). Увеличават детските надбавки и майчинството

Запазва се досегашният режим за плащане на болничните – първите 3 дни от работодателя, а от четвъртия от държавното обществено осигуряване.

[ad_2]

Leave A Comment