• Home
  • Разкриха истинските причини за войната в Украйна

Разкриха истинските причини за войната в Украйна

Ще се възползвам от спечеленото оспорване с Фейсбук за да кажем истинските причини за войната в Украйна. Вместо да си късаме ризите за едните или за другите. Има достатъчно канали в социалните мрежи, които компетентно могат да обяснят по-подробно.

I. ЗАЩИТА
Първото нещо, което притеснява Русия е географията на Украйна. Откъм централна Европа до Русия няма планина и теренът е почти равнинен. Ако Украйна се присъедини към НАТО, то тогава ще е много лесно да се нахлуе към Волгоград и да се прекъсне основната връзка на Москва с водните басейни, чрез които се осигурява потока на петрол и стоки в сърцето на Русия.
Както всъщност е било на път да стане през Втората световна война, когато Волгоград е бил известен като Сталинград.
Хитлер точно това се е опитал, да прекъсне този път и да спре основната артерия на Русия.
Освен това една крилата (особено с развитието на свръхзвуковата) ракета, изстреляна от Украйна към Москва няма да даде достатъчно време и възможност за защита.
II. ТРАНСПОРТ НА ГАЗ КЪМ ЕВРОПА

Икономиката на Русия е изключително зависима от изнасянето на газ и петрол. Не само икономиката, но и политическото й израстване и влияние. 40% от газта в Европа е от Русия, като още по-зависима е например Германия, която следва „зелена политика“ и затвори ядрените си електроцентрали, а сега внася 50% от газта от Русия.
Голяма част от приходите от тези ресурси Русия инвестира във военни технологии, които я връщат като сила на сцената, защото икономиката й е още доста слаба. Което вероятно притеснява САЩ.
До 2005 г. около 80-85% от газта към Европа се внасят от тръбопроводи, преминаващи през Украйна, която взима сериозни такси от Русия.
Поради тази причина Русия започва строежа и проектите за Южен и Северен потоци. Германия притисната от САЩ прекъсна проекта за Северен поток-2.
III. НОВООТКРИТИТЕ НАХОДИЩА

Някъде към 2010 г. сателитни снимки и анализи показват, че около Крим има огромни находища на газ. Същото се отнася и за районите около Донбас и около Лвов. Обемите се изчисляват на някъде около 2 трилиона кубични метра, което би превърнало Украйна в една от водещите страни по това отношение.
Това го виждат и от САЩ, които веднага след това организират поредната „цветна революция“ с Майданските събития и започват да финансират крайни националистически антируски движения в страната. Дори холивудски режисьор като Оливър Стоун направи документален филм, в който се показва как се стрелят двете страни от трети външни лица, с цел да се натегне отношението между руснаци и украинци.
От другата страна също не бездействат. Русия вижда също заплахата за икономиката й, като веднага оркестрира референдум в Крим, знаейки, че населението там е предимно руско. Както и в Донбас.
Оттам започна конфликта, още от 2013. Или даже от 2010. И причината е доминация и управление на ресурси, както винаги.

IV. НАХЛУВАНЕТО НА РУСИЯ

Тактиката и целите на Русия и Путин може и не можем да ги предвидим, но от това, което се вижда от първите дни, вероятно са следните:
1) Завладяване на целия Донбас, включително и по-голямата част от потенциалните находища, възползвайки се от по-голямото рускоговорящо население там.
2) Украинците са блокирали основния воден поток към Крим и миналата година беше най-сухата година измерена някога там, водните ресурси на селищата са на привършване (по 10% при някои). Поради тази причина руснаците предимно натиснаха по тази ос, най-вероятно да осигурят вода за Крим.
3) Откъм контролирания де факто от руснаците Приднестровие твърде вероятно е Русия да се стреми да си осигури целия излаз към Черноморието, чийто контрол е безкрайно важен стратегически за Русия
4) Нападението на север към Киев вероятно няма за цел за бъдещи териториални претенции на Русия, а по-скоро да постави в по-неизгодна позиция украинската страна.

––
Дали украинците са ви по-симпатични или руснаците, това зависи от коя пропагандна машина ви е повлияла. Всеки е със своите геополитически цели и никой няма да отстъпи.

Никой не го интересува за хората, за страданията им от войните. Както никой не го интересува за Йемен, за Арцах, за Ирак, за Афганистан, за Сирия, за Либия или за която и да е страна. Всеки си има цели и задейства машината на пропагандата (медиите) за да ги оправдае. А ние като зомбита заемаме страна. Дали ще е заради политически, религиозни, етнически или други причини, заемаме някоя. Но накрая всички ще пострадаме. Включително и ние. И Европа.
И без това, както забелязвате, инфлацията е задушаваща, сега цените на горивата се увеличават, с тях и нашите разходите, ставаме все по-бедни.

Leave A Comment