• Home
  • Разузнаване разкри коварните планове на Путин за Украйна

Разузнаване разкри коварните планове на Путин за Украйна

[ad_1]

Разузнаване разкри коварните планове на Путин за Украйна

Президентът Владимир Путин все още иска да превземе по-голямата част от Украйна, заяви директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от Ройтерс.

На конференция, организирана от американското министерство на търговията, най-високопоставеният представител на американското разузнаване нарече общата картина на войната „доста мрачна“.

„Продължаваме да бъдем в позиция, от която гледаме на президента Путин и мислим, че на практика той има същите политически цели, както и преди, тоест да превземе по-голямата част от Украйна“, каза Хейнс.

Тя посочи, че американските разузнавателни агенции виждат три възможни сценария в краткосрочен план.

Най-вероятният е ожесточен конфликт, в който руските въоръжени сили постигат постепенен напредък, но не и пробив, към целта на Путин.

Другите два сценария предвиждат голям руски пробив и успешно стабилизиране на фронтовите линии от украинска страна едновременно с дребни успехи, може би близо до окупирания от Русия град Херсон и в други райони в Южна Украйна, заяви Хейнс.

Тя каза това в момент, когато руските въоръжени сили напредват постепенно в Донбас, на изток, където превзеха в събота Северодонецк, а сега затягат обръча около неговия брат близнак Лисичанск, на отсрещния бряг на река Северски Донец. Украйна твърди, че контраатакува успешно на юг, като нейната армия настъпва към Херсон.

Лисичанск е обстрелван от руската артилерия с „огромна честота“, каза тази вечер по украинската телевизия губернаторът на източната Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Франс прес. Гайдай спомена за „пик на интензивността на сраженията“.

В Лисичанск, който преди войната имаше население от близо 100 хиляди жители, са останали „около 15 хиляди цивилни“, уточни той. Гайдай добави, че на този етап е прекалено опасно тези хора да бъдат евакуирани.

Копирано от standartnews.com

[ad_2]

Leave A Comment