• Home
  • Топ политолог каза кой печели предсрочните избори

Топ политолог каза кой печели предсрочните избори

[ad_1]

Социологът Първан Симеонов коментира по телефона за БНТ изявлението на Слави Трифонов за излизането от коалицията:

„На ПП сякаш им се иска да търсят някакви други формати и да се опитат да намерят някакви други форми на мнозинство. Няма прогноза, под която днес някой да се подпише. Ако не се отиде на избори, един от възможните формати е да се мисли за въвличане в другия тип формации в парламента. ДПС са окей с всякакви варианти, които биха се оказали нужни. ГЕРБ много биха желали да излязат от изолацията и може и да предвкусват такава възможност.

„Възраждане“ ще иска нови избори, но ако са умни, могат още да изчакват, защото ситуацията ще започне да работи за тях, ако се направи някакво преформатиране. Западните партньори са много интересни, те ще се опитат да работят във вариант на прозападно правителство в България. Прозападните сили са ПП, ДБ , ГЕРБ, ДПС и ИТН. Слави Трифонов улеснява вдигането на ветото за Северна Македония, не го затруднява. Нещата в парламента ще се решат от ГЕРБ. По-добър подарък за Путинизма няма. Възможно е да опитат да съставят нов кабинет в рамките на НС. Обществото не е доволно, то не беше готово, това което Слави сервира на прага на летния сезон не се знае как ще се приеме.

В страната навлиза опасна политическа спирала. Непредвидимо е, но при едни предсрочни парламентарни избори може да изпъкнат ГЕРБ и „Възраждане“. Тези хора си мислят, че това е шега, българското общество има нужда от стабилно управление. На есен България може да навлезе в инфлационна спирала. Президентът и по конституция и по политическа логика не е архитект на една или друга коалиция. Може да се свика консултативен съвет за национална сигурност, защото има три опции – или утре да се създаде още по-широка коалиция или про-западен тип управление.“

[ad_2]

Leave A Comment