• Home
  • Това, което се случи на преговорите между Украйна и Русия изуми цял сват, изумителен обрат

Това, което се случи на преговорите между Украйна и Русия изуми цял сват, изумителен обрат

Това, което се случи на преговорите между Украйна и Русия изуми цял сват, изумителен обрат

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул в двореца Долмабахче в Истанбул приключиха около 14.30 ч българско време. Съобщението, че те ще продължат и утре беше опровергано от турското външно министерство.
Украйна предложи на Русия неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност. Неутралният статут на страната предвижда в нея да не бъдат разполагане чуждестранни военни база, поясниха от украинската делегация. Киев предлага на Русия нова система за гаранции за сигурност и провеждане на консултации за статута на анексирания полуостров Крим през следващите 15 години. Турция, Израел, Полша и Канада може да са страните, които ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна.
За да има окончателно споразумение между Киев и Москва трябва да има пълен мир на цялата територия на страната, подчерта Михайло Подоляк – член на украинската делегация и съветник на президента Володимир Зеленски.
Той определи преговорите с руската страна в Турция като „трудни“.
„Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, прекратяване на огъня, ефективни решения за хуманитарни коридори и хуманитарни конвои, спазване от страните на правилата и военните традиции. Трудни преговори за мир в нашата страна“, написа той в Туитър.
Украинските преговарящи подчертаха, че всички договорки между Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум.
Главният преговарящ от руска страна Владимир Медински обяви провелите се преговори в Истанбул като конструктивни и съобщи, че предложенията на Украйна ще бъдат предадени на президента Владимир Путин.

Той посочи, че е постигнат напредък и добави, че двете страни могат да се споразумеят да направят съвместно изявление след настоящия кръг от преговори.
„В Истанбул Руската федерация получи ясно формулирана позиция от Украйна“, посочи Медински, добавяйки, че Русия ще предприеме „стъпки за деескалация на конфликта с Украйна“. Той подчерта, че намирането на компромис и бързата работа по постигане на споразумение е от съществено значение.
А един от заместник-министрите на отбраната на Русия съобщи, че Русия реши драстично да намали военната си активност около Киев и Чернигов, съобщи .
Медински също така каза, че среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да се случи „веднага щом бъде подготвено споразумението“, което трябва да е подписано от външните министри.
Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул продължиха малко повече от 3 часа. Това бяха първите преговори лице в лице от близо три седмици, като Киев поиска прекратяване на огъня без да прави компромис с територията или суверенитета.
Украинска телевизия съобщи, че преговорите са започнали със „студено посрещане“ и без ръкостискане между делегациите. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников води представителите на страната си, начело на руската делегация е съветникът на Путин Владимир Медински. Ръкостискания имаше само с представители на домакините.

Leave A Comment