• Home
  • Украинците си тръгват, разочаровани са от България

Украинците си тръгват, разочаровани са от България

Част от украинските бежанци се завръщат в родината си. Тенденцията започна преди десетина дни и нараства. Тя е видима от разговорите, които украинците водят в социалните мрежи.

За това свидетелстват и българи, поддържащи контакт с тях. В резултат на интереса Украйна договори с транзитните държави хората да пътуват обратно по облекчен режим.

Причините за завръщането са различни. Някои от хората са от районите, в които руската армия се изтегли – надяват се война край домовете им повече да няма. Други са притеснени за учебната година на децата – тя привършва и не се знае как точно ще уредят финала й, пише „Сега“.

Основен фактор са и неясноти у нас по настаняването. Както е известно, до края на май те трябва да освободят морските хотели, като не се знае как ще се процедира нататък.

Представителите на властта излъчват противоречиви сигнали, комуникацията с институциите е трудна.

„Хората просто не знаят какво да очакват. Много тежко и тромаво достига информация до тях. Те са нетърпеливи, отчаяни, уплашени“, сподели доброволец, който е в постоянен контакт с украинци.

„Кажете, може ли да напуснем България с влак?“; „Каква е цената на автобусите за Украйна?“ – това са само част от въпросите, които украинците задават в социалните мрежи.

В дискусиите личи и огромното объркване на тези хора – наистина не знаят какво предстои в България; едни казват, че ще се върнат в Украйна, други се чудят, трети започват да ги увещават, че тук са на сигурно място и не бива да предприемат рискове. Мнозина от тях започват и завършват разговорите с благодарности към България за гостоприемството.

Първоначално проблем за завръщането бе фактът, че мнозина от украинците не разполагаха с нужните за пътуване документи. Трябваше да се снабдяват с т. нар. пасаван. Но на 28 април той отпадна. Украински медии информираха, че е струвал 30 евро. Публикациите им също свидетелстват за нарасналия интерес към завръщане.

Leave A Comment