• Home
  • Варненец на 98 получи тежка присъда. Ето какво е правил с по-младата си приятелка

Варненец на 98 получи тежка присъда. Ето какво е правил с по-младата си приятелка

Варненец на 98 получи тежка присъда. Ето какво е правил с по-младата си приятелка

98-годишният Божимир А. беше признат за виновен от Варненския окръжен съд, че в качеството си на физическо лице, с две отделни деяния, избегнал установяването на данъчни задължения в големи размери. През периода 14.04.2007 г. – 30.04.2008г., той затаил истина в подадените в НАП декларации за данък върху доходите на физическите лица за 2006 и 2007 г. и не платил общо 11 902,81 лева данък, съобщиха за медия “Нова Вест” Окръжен съд – Варна


Поради извършеното престъпление, Варненският окръжен съд му наложи наказание 6 месеца лишаване от свобода, което отложи с три години изпитателен срок, както и глоба в размер на 1000 лева. Възрастният мъж беше оправдан по първоначалното обвинение укритите данъци да съставляват особено големи размери.
Обвиненията, че Божимир А. без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, като предоставял кредити с лихви и неустойки и вследствие на тях е получил значителни неправомерни доходи в размер 111 871, 85 лева не бяха доказани в хода на съдебното следствие и по тях подсъдимият беше оправдан. За невиновен беше намерен и по отношение на укриването на данъчни задължения за 2009 и 2010 г.
98-годишният мъж беше оправдан и по обвинението, че е използвал софтуер, обект на авторското право. Съдебният състав прие, че деянието съставлява административно нарушение и не му наложи наказание, поради изтекъл давностен срок.
Същите обвинения бяха повдигнати и спрямо 74-годишната приятелка на Божимир А., с която той живеел на съпружески начала. Тя имаше и повдигнато обвинение за пране пари, според което сключвала сделки с имущество, изнесено на публична продан на длъжници и закупуването на няколко имота с пари, за които знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. При проведеното съдебно следствие, в което бяха изслушани множество свидетелски показания и представени няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не намери доказателства за вината на Грета Т. Тя беше оправдана и по всички останали обвинения.
За извършеното престъпление, Божимир А. е осъден да заплати на Министъра на финансите, като представител на Държавата сумата от 11 902,81 лева обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на деянието. Той следва да плати и направените по делото разноски в полза на Държавата, от които 1243,75 лв. по сметка на ОД на МВР – Варна, 975,49 лв. по сметка на Окръжна прокуратура – Варна, 5353,40 лв. по сметка на Окръжен съд – Варна, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 476,11 лева.
Делото е за втори път във Варненския окръжен съд, след като въззивната инстанция го върна за ново разглеждане през 2021 г.
Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.

Leave A Comment