• Home
  • Виждали ли сте такава бяла пяна в буркана с меда? Ето защо се образува и опасна ли е за здравето

Виждали ли сте такава бяла пяна в буркана с меда? Ето защо се образува и опасна ли е за здравето

Виждали ли сте такава бяла пяна в буркана с меда? Ето защо се образува и опасна ли е за здравето

Няма как да не помните Мечо Пух – известният герой от книгите на Алън Милн просто обожава мед, подобно на мнозинството от нас. За разлика от повечето сладки храни, медът е изключително здравословен и затова винаги е много търсен.
Сигурно сте забелязали, че след като купите мед, след известно време в буркана се е появила бяла пяна . Болшинството изпадат в притеснение – да не би да са им продали развалена стока? Бялата пяна обаче не е причина за паника, сега ще ви обясним защо.
Защо се образува бяла пяна по меда
бяла пяна по меда
Тази пяна представлява всъщност медена глюкоза и нейното освобождаване показва, че медът не е бил термично обработен. С други думи, пяната потвърждава, че сте закупили натурален продукт.
Скоростта на отделяне на пяна зависи от количеството глюкоза и фруктоза в самия мед. Между другото, тя също е много вкусна и здравословна. Но на практика нямаме възможност да чакаме достатъчно дълго образуването на бялата пяна.
Затова съществуват и други начини за проверка на меда.
Първи начин

Можете да потопите нагрята тел в меда – ако продуктът залепне по нея – купили сте мед с лошо качество. Ако телта остане чиста – медът е естествен.
Втори начин
проверка на меда
Ако смятате, че в меда има нишесте, разредете няколко лъжици с вода и налейте няколко капки йод там. Ако сместа стане синя, към меда е добавено нишесте.
И накрая, третият начин
мед горене
Натуралният мед не гори, не се топи и не променя цвета си, когато е изложен на високи температури. Следователно можете да пуснете малко мед върху лист хартия и да го запалите. Има обаче една тънкост: ако медът придобие кафяв нюанс, тогава пчелите са били хранени със захарен сироп.
Има и начин да се определи качеството на меда при закупуване. Продуктът трябва да съдържа около 17-20% вода, което означава, че трябва да е много гъст. Когато преливате мед от един контейнер в друг, лесно може да се оцени неговата плътност.
гъстота на меда
И още един малък съвет в крайна сметка: когато купувате за първи път мед от даден източник, е по-добре да вземете малко бурканче, да проверите меда у дома и след това да потърсите друг продавач или да се върнете при същия за по-голяма порция.

Leave A Comment