• Home
  • Водата става златна, ето с колко поскъпва

Водата става златна, ето с колко поскъпва

Водата става златна, ето с колко поскъпва

Увеличението с 30% на цената на водата в страната ще се усети от потребителите с около 1 лев на кубик, това каза в „Лице в лице” по bTV председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Той обясни, че поскъпването е поискано от ВиК дружествата, защото заплатите на служителите и работниците им не са актуализирани от 4 години.

Тодоров обаче заяви, че освен това допълнителните пари, които идват с поскъпването на водата, са обвързани с амбизиозни инвестиционни програми. Целта е огромните загуби на вода, които са заради старата водопреносна мрежа, да бъдат намалени. По негови думи, много от големите течове, от които идват загубите, не се виждат. Срокът за обновяване на мрежата на ВиК е четири години, заяви шефът на КЕВР.

В КЕВР не е постъпило предложение за дългосрочен договор за доставки на газ, допълни Тодоров. И уточни, че усилия да има такъв се полагат от енергийния министър със съдействие на премиера в оставка Кирил Петков. „Всяка седмица енергийният министър лети с правителствения самолет, за да търси газ”, съобщи Тодоров.
Председателят на КЕВР заяви, че в цяла Европа има паника за това, че Русия ще спре доставките. „Проблемът не е в цената, а ще има ли газ”, каза той. Според Станислав Тодоров, Русия е показала, че няма спирачки да използва горивото като оръжие във войната с Украйна и затова вече не се счита в международен план като сигурен доставчик.
В момента България получава газ от Азербайджан, от две гръцки и една румънска компания, каза шефът на КЕВР. На въпрос  дали е сигурно, че това не е руски газ, Тодоров отвърна, че това е странен въпрос. „Това, което получаваме е микс”, заяви той и добави, че източниците на горивото могат да са от Русия, Иран и други страни.
 

Leave A Comment