• Home
  • Вземете чесън, обикновено брашно и запомнете ТОВА за цял живот: 11 стари трика, които работят перфектно и днес!

Вземете чесън, обикновено брашно и запомнете ТОВА за цял живот: 11 стари трика, които работят перфектно и днес!

Вземете чесън, обикновено брашно и запомнете ТОВА за цял живот: 11 стари трика, които работят перфектно и днес!

Представяме ви няколко трика за дома, които нашите баби вече знаят и използват успешно от десетилетия. Те ще улеснят ежедневието ви, ще помогнат в борбата с досадните насекоми или просто ще ви спестят някой лев за скъпи препарати:

11 стари трика

1.Почистване на стъкло

Искате ли вашите стъклени чаши и купи да заблестят като нови? Смесете вътре малко топла вода с оцет и сол. Измийте стъклото с този разтвор и след това просто изплакнете с вода. Резултатът е кристално чисто стъкло.

2. Срещу насекоми
Ако не искате насекоми или молци да попаднат в брашното, поставете в него няколко скилидки необелен чесън .
Поставете няколко скилидки чесън в почвата в саксиите, за да избегнете проблема с вредителите – използвам го специално за мушкато и други балконски растения.

3. Почистване на алуминий
Алуминиевите тигани ще светят отново, ако кипнете вода в тях заедно с картофени или ябълковите кори. Можете също така да постигнете страхотни резултати с ревен или обикновен оцет.
4. Сушене на вълнени дрехи
Най -добрият начин да изсушите вълнен пуловер е с найлонови чорапогащи. Плъзнете крачолите на чорапогащника в ръкавите на пуловера, а горната част изкарайте през отвора за главата. Закачете го внимателно, както е показано.

По този начин пуловерът не се разтяга и изсъхва по-бързо.
5. Борба с насекоми
Сложете дафинови листа в купата за захар, брашно и навсякъде, където съществува риск от нашествие на молци и бръмбари. По този начин вие също ще прогоните мравки, мухи и други насекоми.
6. Солта на помощ
Ако сте отворили кутия с мляко или сметана, знайте, че тя ще издържи много по-дълго, ако добавите малко сол в нея. Малко количество сол няма да промени вкуса, но ще ви спести пари.
Баба ми винаги го правеше, когато не искаше да загуби ценно мляко. 🙂
6. Пране на кърпи
Ако сте купили нова кърпа, която използвате за първи път, знаете колко е страхотно усещането за мекота. Кърпите обаче постепенно губят мекотата и способността си да попиват, стават неприятни на допир и придобиват неприятен мирис.

За да предотвратите това усещане, добавете 1 чаша сол към прането с кърпи при първа възможност. Тя ще се погрижи за перфектното състояние на кърпите.
7. Бакпулвер – кухненският помощник за завеси!

Бакпулверът избелва перфектно пожълтелите и стари завеси. Можете да го добавите директно към праха за пране. В случай на много пожълтели завеси, налейте около 5-6 литра вода в леген и добавете 5 бакпулвера .
Оставете да се разтвори и след това накиснете завесите във водата, оставете да подейства и след това изперете.
8. Почистване на емайл
Емайлираните тигани могат да потъмнеят с течение на времето, а ако остатъците от храна залепнат по дъното, почистването на такива съдове не е никак лесно. За почистване използвайте 1 чаена лъжичка сода за хляб, смесена с всеки препарат за миене на съдове .
Създайте пастообразна смес и почистете съда с нея.
След това просто изплакнете обилно с чиста вода. За да предотвратите покафеняване на емайлираните съдове, варете в тях разтвор от вода и оцет поне веднъж месечно.
9. Почистване на хладилник
Ако искате да почистите добре вътрешността на хладилника и да се отървете от миризмата, най-доброто решение е да използвате сода за хляб. Смесете 4 супени лъжици сода с 1 литър вода, изсипете в пулверизатор и напръскайте вътре в хладилника.

Оставете за известно време и след това просто избършете.
Хладилникът ще бъде хигиенично чист и без мирис.
10. Премахване на загоряло

Сапунът за пране също е отличен за премахване на изгорелите остатъци. Оставете го да се разтвори в малко количество вода и почистете тигана просто и лесно.
11. Загоряло мляко
Ако мляко е капнало върху котлона при варене, поръсете го със сол и го покрийте с влажна хартиена кърпа .
Миризмата няма да се разпространи из стаята и лесно ще можете да почистите замърсена повърхност.
БОНУС – още 3 безценни съвета за кухнята:
12. Преди да заточите ножа, го поставете в разтвор от вода и сол за няколко минути .
13. Най-лесният начин да почистите месомелачка е просто да смелите сурови картофи в нея.
14. За да премахнете мазни петна от кухненския плот, смесете 3 супени лъжици сода за хляб с 1 чаша топла вода. Изсипете в бутилка с пулверизатор, напръскайте върху мазните зони и оставете да действа 10 минути.
След това избършете с влажна кърпа. Избършете повърхността до сухо.

Leave A Comment