• Home
  • За съпруга ми бях слугиня, за приятелите ми бях клюкарка, за децата ми бях бавачка, а за себе си кога да живея?

За съпруга ми бях слугиня, за приятелите ми бях клюкарка, за децата ми бях бавачка, а за себе си кога да живея?

За съпруга ми бях слугиня, за приятелите ми бях клюкарка, за децата ми бях бавачка, а за себе си кога да живея?

маме тежка съдба, мили дами. Днес реших да ви разкажа моята история.
Наскоро навърших 50 години и никога не съм си представяла, че някога ще се осмеля да направя толкова драстични промени в живота си. Подадох молба за развод. Преди това никога не съм позволявала да направя и крачка без разрешението на съпруга ми. Не всички роднини и приятели ме разбират, а повечето дори ме осъждат.
Според приятелите ми не трябваше да се развеждам, но аз спрях да контактувам с тях.
Цял живот сякаш съм длъжница на някого. Едва наскоро разбрах, че съм свободна и независима жена. Деца, роднини, съпруг, приятели, колеги винаги искаха нещо от мен. Решавах проблемите на другите, а за себе си нямах и минута. Спрях да помагам на приятелите, които никога не ме питаха дори как съм, но вместо това трябваше да слушам с часове клюките им. Децата вече пораснаха и аз разбрах, че искам да съм сама.
За щастие не ми трябва някой, освен това всички се възползват мен от мен. Колко съжалявам, че не осъзнах това по-рано.

За мъжа ми също бях само слугиня цял живот. Той се прибираше само да яде и да спи. Сега осъзнавам, че имаме различни виждания за живота, интереси, дори няма за какво да си говорим.
Веднъж го изпратиха в командировка и тези дни бяха истинско удоволствие за мен – сама наистина се чувствам комфортно. Мога да гледам сериал, да чета книга, да се смея на глас или да плача и да не мисля за това как ще го възприемат другите.
Не е нужно да отделям от личното си време, за да приготвя разкошна вечеря, ям каквото си искам и когато си искам. Намерих вътрешна хармония, усмихвам се без причина, чувствам се щастлива.
Не ми се налага да ходя на пица с приятелите си, защото готвя много по-вкусно. Съпругът ми харчеше повечето пари за децата и за всякакви ненужни боклуци, а аз обичам да пестя. Вече мога да си позволя почивка на морето без излишни грижи.
Същото важи и за тези, които ме учеха как да живея “правилно”. Смятах ги за приятели, а те говореха зад гърба ми. Никога не съм разбирала това. Добре, че не паднах на тяхното ниво.
Не се страхувам да остана сама. Имам себе си. Това е най-добрата компания, за която мога да мечтая.
Скъпи мои момичета, уважавайте се и не позволявайте на никого да ви ползва изтривалка.

Leave A Comment