• Home
  • Защо цветовете на домата окапват, без да дадат плод? Просто решение на проблема:

Защо цветовете на домата окапват, без да дадат плод? Просто решение на проблема:

[ad_1]

Напоследък стана модерно хората да си гледат сами домати – било то в градината, на двора или дори на балкона. Докато гледаме стройните стъбла и нежните жълти цветове, вече доволно потриваме ръце, предвкусвайки обилната реколта.

Тогава обаче идва неприятния момент, с който се сблъскват много непрофесионални градинари – растенията дават цвят, но скоро цветовете окапват. Не се притеснявайте, често този проблем има решение. Но първо трябва да потърсите причината, за да вземете най-подходящите мерки.

домати цвят

За да получим силна реколта от домати, трябва да запазим първите, най-ранни цветове – не само заради качеството, а и защото първи плододават. Често обаче точно тези цветове опадат и уважаващият себе си градинар трябва да може да установи причината, за да предприеме необходимите противодействия.

Най-честата причина за окапване на цветовете на домата това е липсата на опрашване. Доматите са самоопрашваща се култура. Плодовете на тези растения се залагат, след като плодникът на цвета е оплоден със собствен прашец. Липсата на опрашване често се среща, когато гледаме домати в оранжерии. Много важно е да отваряте оранжерията, за да може вътре да стане течение. Вятърът улеснява естествения процес на опрашването. Ако времето е тихо, може дори да се постави вентилатор на стойка и да се насочи под ъгъл нагоре. Пуска се в горещите часове на бавни обороти да раздвижва въздуха.

Друг вариант е да привлечете насекоми, които да спомогнат за опрашването. Това става чрез естествени методи – вътре в оранжерията или в градината, ако гледаме растенията на открито, край доматите да засадим такива растения, които привличат опрашители като невен, турти и босилек. Освен че помагат при опрашването, те допринасят за добиването на по-вкусни плодове.

невен цветове

За да прикоткаме полезните насекоми, може да третираме и със специален препарат, който се продава в агроаптеките. Той съдържа свободни аминокиселини, както и естествени високонцентрирани растителни хормони. Прилага се при залагане на плодовете на плодните зеленчуци. Третирането с препарата има за цел да увеличи броя на цветовете, интензивността на оцветяването им с цел по-голяма атрактивност за опрашващите насекоми. В същото време се увеличава и количеството на полена, както и неговата опрашваща способност.

В краен случай може да се наложи да опрашваме цветовете и на ръка, което обаче е доста трудоемко. Необходимо е да помогнем на цветовете, когато времето е тихо без вятър. Може да използваме меки четчици, памучни тампони, както и меки четки за бърсане на прах в дома. Има и по-малко трудоемък начин – сутрин и вечер да разтърсваме телта, на която са вързани растенията в реда или направо да хванем за стъблото и да разтърсим самото растение. По този начин значително можем да увеличим добивите.

Може обаче да има и други причини за окапване на плодовете. Една такава причина е прекалено високите температури. Ако закъснеете с разсаждането на доматите в откритата почва и температурите надхвърлят 30 градуса при цъфтежа, изобщо не чакайте реколта. Положението може да се спаси със засаждането на съвременни хибриди, които се опрашват и при 35 градуса. Ако обаче сте почитател на старите сортове, трябва редовно да извършвате освежаващи поливания, които понижават температурата на въздуха.

Прекалено ниските температури сутрин също може да са причина за окапване на цветовете. Оптималната температура за доматите е 20-25 градуса. При 15 градуса доматите цъфтят, но няма плод, а при 10 градуса спира дори растежът на храста.

наторяване домати

Подхранване с кравешки тор

Друга причина за окапване на цветовете може да бъде това, че растенията не получават пълноценни хранителни вещества. В този случай те просто се освобождават от излишните за тях завръзи. Положението може да се спаси с подхранване на всеки 10 дни – с кибритена кутийка комбиниран тор, разтворен в 10 л вода. Може да се използва  кравешки тор.

Цветовете обаче може да опадат и заради излишък на азотни торове, към които се отнасят и амониевата селитра, и карбамидът. Излишъкът се забелязва лесно по растителните части – те са добре развити, тъмнозелени, но формират малко домати. В този случай трябва да бъде прекратено подхранването с азот и да се пристъпи към подхранване със суперфосфат – 50-60 грама на 10 литра вода.

поливане домати

Преполиването също вреди

Преполиването също може да е причина за окапване на цветовете, твърдят опитни градинари. Някои съветват за по-добър цъфтеж да се пръска с борна киселина – 5 грама на 10 литра вода. Други пък препоръчват да се пръска с една лъжица хума, една лъжица сода и една салицил, разтворени в 10 литра вода

[ad_2]

Leave A Comment