• Home
  • Живовлякът понижава кръвната захар и лошия холестерол, премахва белези и обриви и още куп ползи

Живовлякът понижава кръвната захар и лошия холестерол, премахва белези и обриви и още куп ползи

[ad_1]

Живовлякът понижава кръвната захар и лошия холестерол, премахва белези и обриви и още куп ползи

Големият живовляк има редица ползи за здравето

Живовлякът е полезна за здравето билка (често се счита за плевел). Научното му име е Plantago Major и най-вероятно ще го намерите в двора си.

Листата са годни за консумация и донякъде приличат на спанак, малко по-горчиви.

Живовлякът често се използва при ухапвания от насекоми и змии, както и за лечение на обриви и порязвания. Мощните антибактериални и противовъзпалителни свойства на листата на живовляка могат да се използват за заздравяване на рани и облекчаване на сърбеж или болка, свързани с кожни проблеми.

1. За заздравяване на раниПоставете листа върху раната и го покрийте с превръзка, за да го закрепите. Това е особено полезно при ухапвания от насекоми.

2. Антиинфекциозни свойстваСмелете или намачкайте листата и нанесете върху кожата, за да премахнете отровата или да спрете инфекцията. Освен това, ще предотврати появата на белези.

3. Противовъзпалителни свойстваЛистата и семената имат мощни противовъзпалителни свойства.

4. Витамини и минералиЖивовлякът е богат на витамини и минерали, особено на желязо. Добавяйте го към салати.

5. Против комариЛистата на това растение са полезни и срещу ужилвания от пчела, кожни обриви, порязвания и пъпки. Нанесете листа върху засегнатата зона, закрепете с превръзка и оставете за 4 часа.

Като алтернатива можете да си направите чай. Чаят може да ви помогне за контролиране на кръвната захар, което е особено важно за диабетиците, понижаване на холестерола, при хемороиди, при лек синдром на раздразненото черво, при диария и запек, облекчава инфекциите на пикочния мехур, помага при проблеми с бъбреците.

Големият живовляк може да се използва и от деца, тъй като няма странични ефекти. Можете да консумирате листата, да правите чай, тинктура.

Вижте още: Креместа торта без яйца (без бъркане) – бързо, вкусно и лесно

Ако имате сериозни здравословни проблеми или силна болка, препоръчваме ви да потърсите лекарска помощ. Самолечението може да бъде опасно за вашето здраве.

[ad_2]

Leave A Comment